Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου 1940 - 1960

Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου 1940 - 1960

Τρεις νέες εκθέσεις εγκαινίασε το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2001.

Επρόκειτο για την έκθεση "Περιοχές" και "Κοινότητες" που εγκαινιάστηκε στον χώρο τέχνης "8", στην οδό Χειμάρας 8 και περιελάμβανε δουλειά 17 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών και την έκθεση "Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου" που επικεντρωνόταν στις δεκαετίες 1940, 1950, 1960, με έργα των: Βούλας Παπαϊωάννου, Θανάση Τσαγκρή, Δημήτρη Χαρισιάδη, Μαρίας Χρουσάκη, Ιπποκράτη Ζημέρη.

Η έκθεση "Περιοχές" ερευνούσε τον προσωπικό χώρο, μακρινό ή κοντινό, φυσικό ή ψυχικό και περιελάμβανε έργα που άρχισαν να δουλεύουν οι καλλιτέχνες στη δεκαετία 1990 και συνεχίζουν να εξελίσσουν έως και σήμερα. Συμμετείχαν 9 δημιουργοί. Είναι οι: Αχιλλέας Νάσσιος, Νίκος Μάρκου, Νάταλυ Ντάνεμπεργκ, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Λία Ναλμπαντίδου, Κώστας Κολοκυθάς, Πάρις Πετρίδης, Έφη Παλαιολόγου.

Η έκθεση "Κοινότητες", φέρνει στην επιφάνεια τους δεσμούς που δημιουργούνται ανάμεσα στους ανθρώπους, στο επίπεδο των ιδεών, των πεποιθήσεων, των ενδιαφερόντων, ακόμη και των αποτυχιών. Τα μέλη μιας «κοινότητας» μοιράζονται την εμπειρία της ύπαρξης καθώς και τις εμπειρίες που βασίζονται σε κοινές αξίες.

Οι οκτώ δημιουργοί που συμμετέχουν: Δήμητρα Λαζαρίδου, Σπύρος Στάβερης, Βασίλης Νάτσιουλας, Γιάννης Μαραπάς, Περικλής Αλκίδης, Νάγια Γιακουμάκη, Δάφνη Ρόκκου, Σάββας Χριστοδουλίδης, ερμηνεύουν ο καθένας με τον τρόπο του αυτή τη συνύπαρξη, ορίζοντας την ταυτότητα του χώρου μέσα στον οποίο λειτουργούν. Ενεργούν λοιπόν τόσο μέσα σε κόσμους ασταθείς (αστάθεια που οφείλεται σε ιστορικούς και οικονομικούς παράγοντες) όσο και μέσα σε σχετικά σταθερά κοινωνικά σύνολα, σε πόλεις ή χωριά, στο περιβάλλον της τέχνης αλλά και μέσα στο πλαίσιο της οικογενειακής ταυτότητας.

Η εκθεσιακή ενότητα "1940-1960. Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου" (α΄μέρος), επικεντρώνεται στη δουλειά των Β. Παπαϊωάννου, Δ. Χαρισιάδη, Μ. Χρουσάκη, Θ. Τσαγκρή, Ι. Ζημέρη. Είναι φωτογράφοι αυτής της εποχής, μάρτυρες της καθημερινότητας που παρασυρμένοι από το ρεύμα και τις μεταλλάξεις των καιρών, εγγράφουν με το φακό το χρόνο και τον τόπο με ένα μοναδικό λυρικό ανθρωπισμό που θα επηρεάσει στη συνέχεια ολόκληρες γενιές δημιουργών.

Οι εκθέσεις Περιοχές και Κοινότητες είναι παραγωγές της Galerie du Chateau D΄ Eau του Δήμου Τουλούζης σε συμπαραγωγή με το Εικαστικό Κέντρο Λάρισας και το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου ενώ η έκθεση 1960-1960. Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου, είναι παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου με δάνεια έργων από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Με τις εκθέσεις αυτές, που επιμελήθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, ολοκληρώθηκε το τρίπτυχο αφιέρωμα του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στη φωτογραφία, αφιέρωμα που ξεκίνησε με την παρουσίαση της δουλειάς του Άγγλου φωτογράφου Cecil Beaton και συνεχίστηκε με την ομαδική Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στην έκθεση "Η Δικαίωση του Τλον".

Παράλληλα εγκαινιάστηκε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις» η έκθεση της Μόνιμης Συλλογής η οποία μετά από ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι για την παρουσίασή της στην Αθήνα, στη Λάρισα και στην Πάτρα, επιστρέφει στο Ρέθυμνο.

Επρόκειτο για μία διαδρομή στη δουλειά Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1950 έως σήμερα. Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα νέα αποκτήματα της Μόνιμης Συλλογής.

Η διάρκεια των εκθέσεων ήταν έως τις 30 Αυγούστου 2001.