Αριστόδημος 2011

Αριστόδημος 2011

Υψώνοντας Σημαίες

Διάρκεια έκθεσης: 27 Οκτωβρίου 2011 - Τέλος Απριλίου 2012
Έκθεση της πρόσφατης δουλειάς του Αριστόδημου με έργα
που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εξ' αρχής για τον χώρο
που τα φιλοξένησε.


Το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011, την έκθεση της πρόσφατης δουλειάς του Αριστόδημου, «Υψώνοντας Σημαίες» με έργα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εξ’ αρχής για τον χώρο που τα φιλοξένησε.

Ο Αριστόδημος παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση σκεπτόμενου καλλιτέχνη που βιώνει με αυτάρκεια την περιπέτεια της τέχνης, στο χωριό του τους Βόρρους Ηρακλείου.

Η έκθεση δήλωνε την πορεία και την περιπέτεια του ζωγράφου, στη γεωμετρία και το οπτικό παιγνίδι αφ’ ενός, το σχόλιο στο γεωπολιτικό ζήτημα, αφ’ ετέρου.

«Η ίδια η σημαία γίνεται σήμα, αλλάζει χρώμα μετατρέποντας το σώμα της σε σημειολογικό γεγονός που παραπέμπει σε ποικίλες ερμηνείες. Είναι το σήμα-καταδεσμική πινακίδα που οργανώνεται για να τιμήσει τους καβαλάρηδες της ασφάλτου στο μακάβριο ταξίδι μιας υπέρμετρης ταχύτητας αλλά και η μετάλλαξη του συμβόλου, σε ένα άλλο σύμβολο, αναγνωρίσιμο  αλλά όχι και ξεκάθαρο», γράφει στο προλογικό της σημείωμα στον κατάλογο η Μαρία Μαραγκού. Και συνεχίζει: «Οι Σημαίες, υψωμένες, αναδιπλωμένες ή εγκιβωτισμένες, ακολουθώντας πάντα την γεωμετρική τους ιδιοσυγκρασία, παραμένουν συνεπείς στη θεματική τους διάσταση, στο τόπο και το χρόνο. Το μικρό τόπο των θερμοκηπίων και της μόλυνσης, των στρατιωτικών βάσεων και των αεροπλάνων που απογειώνονται προς νοτιότερες κατευθύνσεις, το μεγαλύτερο τόπο που φέρει το στίγμα της απώλειας της πολιτιστικής του ταυτότητας, του τεράστιου  πλανήτη που συγκρούεται με άλλους καταστροφικούς  πλανήτες που φέρουν την οικολογική καταστροφή, το πόλεμο, τη μελαγχολία».

Ο Αριστόδημος γεννήθηκε στην Κρήτη. Ζει και εργάζεται στους Βόρρους Ηρακλείου. Σπούδασε την τεχνική fresco στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1978 τιμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Με την έκθεση κυκλοφόρησε δίγλωσσος κατάλογος. Η διάρκειά της ήταν ως το τέλος Απριλίου 2012 ενώ  πραγματοποιήθηκαν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο