Άρης Κωνσταντινίδης. Φωτογραφίες - Σχέδια

Άρης Κωνσταντινίδης. Φωτογραφίες - Σχέδια

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), εγκαινίασε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2000, την έκθεση «Άρης Κωνσταντινίδης: Φωτογραφίες – Σχέδια».

Πρόκειται για υλικό που ανήκει στην προσωπική συλλογή της Έπης και του Μάνου Παυλίδη και που είχε παρουσιαστεί στο «Δεσμό» σε δύο εκθέσεις, το 1975 και το 1976 αντίστοιχα.

Το Κέντρο Ρεθύμνης επιθυμώντας να είναι συνεπές με το ρόλο του, την προβολή δηλαδή και την έρευνα της σύγχρονης τέχνης, πότε ως κατάθεση, πότε ως ανατροπή, εύχεται να γονιμοποιηθεί «ο συλλογισμός» γύρω από το έργο και τη σκέψη του Άρη Κωνσταντινίδη, προσωπικότητας του δεύτερου και τελευταίου μισού του 20ου αιώνα που, δρώντας μέσα στο χώρο της αρχιτεκτονικής, λειτούργησε οριακά και πέραν της αρχιτεκτονικής, με την κατάθεση της σκέψης του στο γραπτό λόγο. 

Το φωτογραφικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη, όπως και τα σχέδιά του, συνθέτουν εικόνες που αφ’ ενός αναπαριστούν το φυσικό τοπίο, αφ’ ετέρου στέκονται σε καταστάσεις και στιγμές της καθημερινής ζωής, μέσα από μια προσωπική ματιά που την διακρίνει η αφαίρεση, η λιτότητα, η ισορροπία της σύνθεσης. Τοπία, εκκλησίες, «λαϊκά» χτίσματα, εκείνα που ο Άρης Κωνσταντινίδης είχε ονομάσει «Θεόχτιστα», γράφονται από τον ίδιο απλά και συνοπτικά, ερμηνεύοντας την ερευνητική και στοχαστική ματιά του, το πάθος και την αγάπη του για το ελληνικό τοπίο και τον δομημένο χώρο από τους ευσεβείς. Στα έργα του Κωνσταντινίδη, γίνεται σαφές εκείνο που ο ίδιος έχει πει και έχει γράψει ότι δηλαδή ο τόπος έχει «το μυστήριο της ζωής του», ότι το αρχιτεκτονικό έργο είναι ένα «δοχείο ζωής» που παρακολουθεί τον άνθρωπο και που προκύπτει στον τόπο του, φυσικό και αυτονόητο. 

Η έκθεση «Άρης Κωνσταντινίδης: Φωτογραφίες – Σχέδια», παρουσιάστηκε μέχρι τις 16 Απριλίου στον ισόγειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις». Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Μαρία Μαραγκού και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Συνοδεύτηκε από κατάλογο που εκδόθηκε με την ευγενική συμβολή του Μάνου Παυλίδη, με το υλικό της έκθεσης και κείμενα του ίδιου του Άρη Κωνσταντινίδη καθώς και των: ‘Επης Παυλίδη, Μαρίας Μαραγκού, Γιώργου Τζιρτζιλάκη. 

Στη διάρκεια της έκθεσης  πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο