Αρχείον Δεσμός

Αρχείον Δεσμός

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης) φιλοξένησε, για την καλοκαιρινή περίοδο 2000, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» την έκθεση «Αρχείον Δεσμός».

Η έκθεση προσέφερε μία αντιπροσωπευτική εικόνα των πιο προωθημένων τάσεων της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της τέχνης μας κατά τις δεκαετίες 1970, 1980, 1990 μέσα από εξήντα τέσσερα έργα, σαράντα οκτώ Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την ιστορική Αίθουσα Τέχνης «Δεσμός».

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, Μαρία Μαραγκού, επισημαίνει ότι «ο Δεσμός περισσότερο από χώρος υπήρξε διάθεση, παιχνίδι, διαδικασία σκέψης και υλοποίηση ιδεών. Ήταν όραμα δύο προσωπικοτήτων της τέχνης και συλλεκτών, της  Έπης Πρωτονοταρίου και του Μάνου Παυλίδη…

Το Κέντρο Ρεθύμνης εμποτισμένο στο όραμα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας του τόπου με το διεθνή χώρο, μέσα από τους δρόμους  της τέχνης και με διαδικασίες συχνά πειραματικές, είναι φυσικό να αισθάνεται βαθιά συγγένεια με ό,τι έφερε και αποκάλυψε ο Δεσμός…».

Ο κ. Μάνος Παυλίδης σημειώνει: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και η σύγχρονη τέχνη είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας. Η έκθεση αυτή αξιοποιώντας το αρχείο του Δεσμού, συμβάλλει στην αποτίμηση της σημασίας και της ποιότητας της σύγχρονης τέχνης μας».

Ο συνεπιμελητής της έκθεσης κ. Γιώργος Τζιρτζιλάκης σημειώνει «Με το ‘Δεσμό’ έχουμε καταρχήν ανανέωση των εκφραστικών εργαλείων της τέχνης στη χώρα μας και αυτό που πολλοί σήμερα αποκαλούν διεπιστημονικότητα ή  ‘διατεχνικό πειραματισμό’: δηλαδή τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων τεχνών, με τη συμβολή μουσικών, ποιητών, αρχιτεκτόνων, τη διοργάνωση διαλέξεων, τις εκδηλώσεις στην πόλη και σε υπαιθρίους χώρους κ.τ.λ.».

Με την έκθεση αυτή ολοκληρώθηκε ο κύκλος παρουσίασης των δραστηριοτήτων του «Δεσμού», ο οποίος ξεκίνησε με την έκθεση «Π+Π=Δ: Νέα τέχνη από τις δεκαετίες του 70 και του 80» που παρουσιάστηκε το 1999 στο Ίδρυμα «ΔΕΣΤΕ» και συνεχίστηκε με τις εκθέσεις «Το Πνεύμα της εποχής» και «Άρης Κωνσταντινίδης: Φωτογραφίες – Σχέδια» στο Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης. Στην έκθεση «Αρχείον Δεσμός» περιλαμβάνεται και η Τρίτη δεκαετία του ΔΕΣΜΟΥ με νεότερους δημιουργούς, που καταγράφεται στον κατάλογο Π+Π=Δ, με στόχο στο ξεκίνημα της τρίτης χιλιετίας να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις τρεις αυτές γενεές ελλήνων δημιουργών αλλά να είναι και μία προβολή στο μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών της Κρήτης.

Η έκθεση πέρα από την αρχειακή της σημασία, αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη σημερινή συζήτηση για την τέχνη και τη σχέση της με την κοινωνία.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μαραγκού, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Συμμετείχαν με έργα τους οι καλλιτέχνες:
Ν. Αλεξίου, Δ. Αληθεινός, Α. Απέργης, Ε. Αποστόλου, Βότσης, Γ. Γαϊτης, Β. Γέρος, Δανιήλ, Διοχάντη, Ν. Ζουμπούλης, Τ. Γραικού, Ο. Ζούνη, Β. Καλούτσης, Ν. Καναγκίνη, Χ. Καράς, Ν. Κεσσανλής, Σ. Κονταράτου, Δ. Κοντός, Χ. Κοντοσφύρης, Α. Κωστοπούλου, Ν. Κουρούσης, Δ. Κωνσταντίνου, Α. Κωνσταντίνου, Γ. Λαζόγκας, Σ. Λογοθέτης, Μ. Λοϊζίδου, Μ. Μανέτας, Λ. Μαράβας, Α. Μιχαηλίδης, Γ. Μίχας, Γ. Νικολαϊδης, Μ. Ντάβου, Δ. Ντοκατζής, Π. Ξαγοράρης, Β. Ξένου, Μ. Παπαδημητρίου, Ρ. Παπασπύρου, Ν. Πάστρα, Α. Πατσούρης, Χ. Ρωμανού, Σ. Σβορώνου, Α. Σκούρτης, Σκυλάκος, Θ. Τότσικας, Γ. Τούγιας, Γ. Τουζένης, Κ. Τσόκλης, Π. Χανδρής.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαϊου – 20 Σεπτεμβρίου 2000

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο