Ανδρέας Σιτορέγκο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΖΑΜΙ ΚΑΡΑ ΜΟΥΣΑ ΠΑΣΑ

Ανθρωπόκαινος, 20ο C
Ανδρέας Σιτορέγκο

Video installation in situ
Επιμέλεια: Άννα ΧατζηγιαννάκηΤη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάστηκε η έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, με τίτλο “Ανθρωπόκαινος, 20° C, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία  βίντεο εγκατάσταση in situ που πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Ο τίτλος του έργου, αποτελούσε αναφορά στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής από ανθρωπογενείς αιτίες, που σηματοδοτούν την αυγή μιας νέας γεωλογικής περιόδου για τον πλανήτη Γη, και που οι επιστήμονες ονόμασαν «Ανθρωπόκαινο Εποχή». Η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση για την άνοδο  της θερμοκρασίας κατά 20ο C στο Β. Πόλο, ήταν το συμπληρωματικό σχόλιο στον τίτλο της έκθεσης, για  να περιγραφεί το συγκεκριμένο θέμα του έργου, που είναι το λυώσιμο των πάγων εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων.

Η βίντεο εγκατάσταση ξετυλίχτηκε ως αφήγηση, πάνω και μέσα στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του συγκεκριμένου εσωτερικού χώρου, από τα τόξα και την κόγχη, μέχρι τον τρούλο, και αποτελούνταν από έξι προβολές: Στα τόξα, τοποθετήθηκαν οι φάσεις μιας Σισύφειας ανηφορικής πορείας, με τον σύγχρονο Άνθρωπο να σέρνει ένα κομμάτι πάγου. Στην κόγχη, προβαλλόταν η άνοδος της στάθμης του νερού, ενώ στον τρούλο, παρουσιαζόταν το βίντεο που υπαινίσσεται  τον εγλωβισμό του θεατή μέσα στο νερό, καθώς κλείνει αργά το σκέπασμα πάνω από την επιφάνεια του νερού. 

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης, με τα βίντεο και το ηχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζεται το θέμα, σχεδιάστηκαν in situ, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη και της επιμελήτριας στο τέλος Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να ενσωματωθεί το έργο στον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό χώρο. 

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Καλλιτέχνης: Ανδρέας Σιτορέγκο
Κάμερα: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης- Ανδρέας Σιτορέγκο
Επιμέλεια-κείμενα: Αννα Χατζηγιαννάκη


Επικοινωνία:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Μεσολογγίου 32, 74 131 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\:www.cca.gr

Ανδρέας Σιτορέγκο: andreas.sitorengo@gmail.com