Ανδρέας Σιτορέγκο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΖΑΜΙ ΚΑΡΑ ΜΟΥΣΑ ΠΑΣΑ

Ανθρωπόκαινος, 20ο C
Ανδρέας Σιτορέγκο

Video installation in situ
Επιμέλεια: Άννα ΧατζηγιαννάκηΤη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, με τίτλο “Ανθρωπόκαινος, 20° C, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία  βίντεο εγκατάσταση in situ που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Ο τίτλος του έργου, αποτελεί αναφορά στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής από ανθρωπογενείς αιτίες, που σηματοδοτούν την αυγή μιας νέας γεωλογικής περιόδου για τον πλανήτη Γη, και που οι επιστήμονες ονόμασαν «Ανθρωπόκαινο Εποχή». Η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση για την άνοδο  της θερμοκρασίας κατά 20ο C στο Β. Πόλο, είναι το συμπληρωματικό σχόλιο στον τίτλο της έκθεσης, για  να περιγραφεί το συγκεκριμένο θέμα του έργου, που είναι το λυώσιμο των πάγων εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων.

Η βίντεο εγκατάσταση ξετυλίγεται ως αφήγηση, πάνω και μέσα στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του συγκεκριμένου εσωτερικού χώρου, από τα τόξα και την κόγχη, μέχρι τον τρούλο, κι απότελείται από έξι προβολές: Στα τόξα, τοποθετούνται οι φάσεις μιας Σισύφειας ανηφορικής πορείας, με το σύγχρονο Άνθρωπο να σέρνει ένα κομμάτι πάγου. Στην κόγχη, προβάλλεται η άνοδος της στάθμης του νερού, ενώ στον τρούλο, παρουσιάζεται το βίντεο που υπαινίσσεται  τον εγλωβισμό του θεατή μέσα στο νερό, καθώς κλείνει αργά το σκέπασμα πάνω από την επιφάνεια του νερού. 

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης, με τα βίντεο και το ηχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζεται το θέμα, σχεδιάστηκαν in situ, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη και της επιμελήτριας στο τέλος Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να ενσωματωθεί το έργο στο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό χώρο. 

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Καλλιτέχνης: Ανδρέας Σιτορέγκο
Κάμερα: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης- Ανδρέας Σιτορέγκο
Επιμέλεια-κείμενα: Αννα Χατζηγιαννάκη


Ώρες λειτουργίας:
Τζαμί Καρά Μουσά Πασά - Ρέθυμνο
Τρίτη             10-14
Τετάρτη         18-21
Πέμπτη          10-14
Παρασκευή    18-21
Σάββατο         11-15
Κυριακή         11-15
Δευτέρα         Κλειστά


Επικοινωνία:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Μεσολογγίου 32, 74 131 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\:www.cca.gr

Ανδρέας Σιτορέγκο: andreas.sitorengo@gmail.com

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο