Αφή στον κύκλο

Αφή στον κύκλο

Μία εικαστική παρέμβαση των καλλιτεχνών της ομάδας Αφή, οκτώ κολώνες που σχημάτιζαν κύκλο ακολουθώντας τη φόρμα του τεμένου, με υλικά τα οποία διαπραγματευόταν ο κάθε καλλιτέχνης.

Η ομάδα Αφή δραστηριοποιήθηκε από το 1979 και ολόκληρη τη δεκαετία 1980 τροφοδοτούμενη από την έντονη διάθεση της εποχής για συλλογική δουλειά και δράση. Στο σπίτι της οδού Τριπόδων στην Πλάκα, η ομάδα έντεχνης χειροτεχνίας Αφή οργάνωσε εκθέσεις, τόσο των ίδιων των μελών της όσο και καλλιτεχνών που ήσαν κοντά στην άποψη της ομάδας, δηλαδή στην προσέγγιση του έργου τέχνης που πλησιάζει στο νόημα του χρηστικού δίχως να είναι design.

Οι καλλιτέχνες Μαρία Γρηγορίου, IngerCarisson, Τζουντιθ Άλλεν Ευσταθίου, Κορίννα Κουτούζη, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Εύα Χειλαδάκη και Θεοδώρα Χωραφά, συνεχίζουν να εργάζονται στο πνεύμα της έντεχνης χειροτεχνίας. Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, κάλεσε τους καλλιτέχνες να προετοιμάσουν καινούργια δουλειά στο Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, η οποία ολοκληρώθηκε in situ, εκτιμώντας το διαφορετικό στοιχείο που τους ενώνει αλλά και την ιστορία της ομάδας Αφή.

Η έκθεση ήταν παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και είχε διάρκεια από τις 17 Μαΐου 2002 έως ότου άρχιζαν τα έργα να φθείρονται στον στεγασμένο αλλά και στον ανοιχτό χώρο του τζαμιού.

Την έκθεση συνόδευε δίγλωσσος κατάλογος με κείμενα της Μαρίας Μαραγκού, του Νίκου Ξυδάκη και των ίδιων των καλλιτεχνών.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο